Επιμέλεια : Ευτυχία Τσιρώνη, Γαστρεντερολόγος
Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή διαταραχή και αναμένεται να προσβάλλει το ¼ του γενικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Μ.Μαύρος, Ε.Ζαμπέλη

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) είναι συχνή νόσος. Πρόκειται για την τρίτη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες και την δεύτερη συχνότερη στις γυναίκες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης ΚΠΕ εξαρτάται από μια πλειάδα παραγόντων οι οποίοι θα μπορούσαν να χωριστούν σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς. Από τους τελευταίους, ένας από τους σημαντικότερους είναι η διατροφή και ο τρόπος ζωής στα οποία και θα αναφερθούμε.

Μ. Μαύρος, Ε. Ζαμπέλη

Η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (ΕΠ) αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρόνια βακτηριακή λοίμωξη στον άνθρωπο. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το ανθρώπινο είδος είχε μολυνθεί από το ΕΠ 58.000 χρόνια πριν, όταν είχε πρωτομεταναστεύσει από την Αφρικανική ήπειρο. Φαίνεται ότι περίπου το 50% του παγκόσμιου πλυθησμού ‘φέρει’ το μικρόβιο.

Επιμέλεια: Ευτυχία Τσιρώνη, Γαστρεντερολόγος
Η σωστή διατροφή, κυρίως με βάση την Μεσογειακή δίαιτα, αποτελεί μέσο πρόληψης πολλών νοσημάτων όπως καρδιαγγειακών, οστεοπόρωσης αλλά και καρκίνων. Η διατροφή όμως είναι δυνατό να αποτελέσει και μέσο θεραπείας!

Επιμέλεια: Μιχαήλ Μαύρος, Γαστρεντερολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνος "Πράξις Υγείας" & Εύη Ζαμπέλη, Γαστρεντερολόγος, Νοσ. "Αλεξάνδρα"

Η δυσανεξία στις τροφές που περιέχουν λακτόζη (που είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά) αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με ποικίλη συχνότητα. Στη χώρα μας υπολογίζεται μεταξύ του 10 και 20%.

Επιμέλεια: Μιχαήλ Μαύρος, Γαστρεντερολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνος "Πράξις Υγείας" & Εύη Ζαμπέλη, Γαστρεντερολόγος, Νοσ. "Αλεξάνδρα"

Ο όρος «αίσθημα κόμβου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια λειτουργική διαταραχή του οισοφάγου. Ο ασθενής το περιγράφει ως αίσθημα εξογκώματος στο λαιμό, αίσθημα ενσφηνωμένου βλωμού ή αίσθημα σύσφιξης στο λαιμό.

Επιμέλεια : Μιχαήλ Μαύρος, Γαστρεντερολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνος "Πράξις Υγείας" & Εύη Ζαμπέλη, Γαστρεντερολόγος, Νοσ. "Αλεξάνδρα"

Ο έμετος αποτελεί ένα αντανακλαστικό στο οποίο εμπλέκονται πολύπλοκες νευρικές οδοί. Ο σκοπός του εμέτου είναι να απαλλάξει τον οργανισμό από τοξίνες και βλαβερά συστατικά που μπορεί να περιέχονται στο στομάχι. Η ναυτία, το δυσάρεστο αίσθημα ότι πρόκειται να ακολουθήσει έμετος, προηγείται πολλές φορές του εμέτου ή μπορεί και να αποτελεί αυτόνομη οντότητα.

Επιμέλεια: Ευτυχία Τσιρώνη, Γαστρεντερολόγος

Οι συνηθέστερες ασθένειες του πεπτικού στα παιδιά είναι οι γαστρεντερίτιδες. Η γαστρεντερίτιδα προκαλεί διάρροια με ή χωρίς εμέτους. Οι γαστρεντερίτιδες στα παιδιά είναι συνήθως ιογενείς με κύρια αιτία το ροταϊό.

Επιμέλεια: Ευτυχία Τσιρώνη, Γαστρεντερολόγος

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και η λειτουργική δυσπεψία (ΛΔ) συχνά αποκαλούνται από τον γενικό πληθυσμό ως ψυχογενή νοσήματα του πεπτικού σωλήνα.

Αν και ο ψυχολογικός παράγοντας φαίνεται να παίζει ρόλο στην εμφάνιση αυτών των νοσημάτων, εντούτοις η αδυναμία κατανόησης των αιτιών που τα προκαλούν, είναι ο κύριος λόγος που χαρακτηρίζονται ως ψυχογενή. Στην ιατρική, τα νοσήματα αυτά κατατάσσονται στα λειτουργικά νοσήματα του πεπτικού και η ακριβής αιτία τους παραμένει άγνωστη.

Επιμέλεια : Ευτυχία Τσιρώνη, Γαστρεντερολόγος

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας. Ο τρόπος ζωής, στις δυτικές κυρίως κοινωνίες, οδηγεί σε κακές διατροφικές συνήθειες και αποχή από την άσκηση με αποτέλεσμα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων να είναι παχύσαρκοι.